Beeldende therapie
Wat is beeldende therapie?
Beeldende therapie is een gespecialiseerde vorm van hulpverlening voor mensen met psychosociale problemen en psychiatrische problematiek. Ik gebruik verschillende therapeutische invalshoeken, variërend van een gedragsmatige aanpak tot inzicht gevend en psychoanalytisch.
Een belangrijk kenmerk van de beeldende therapie is het feit dat de therapie een ervaringsgerichte therapie is, ook vaak vak therapie of creatieve therapie genoemd. Er wordt niet alleen gesproken over de problemen en de mogelijke oplossingen. Door het werken met beeldend materiaal wordt de problematiek vaak direct zichtbaar in de manier waarop je met het materiaal omgaat en het werkstuk dat je maakt. Door dit te bespreken krijg je inzicht in je problemen.
Omdat er “materiaal” op tafel komt dat iets over je en je situatie zegt, biedt dit ook de mogelijkheid om te zoeken naar oplossingen, en als dat nodig is concreet te oefenen met ander gedrag.
Omdat beeldende therapie een ervaringsgerichte therapie is, is de therapie ook erg geschikt voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Beeldende therapie helpt je bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, als praten alleen niet helpt.
Je hoeft echt niet creatief te zijn om deze therapie te kunnen volgen. Het gaat in de therapie ook niet om het maken van mooie werkstukken. Het gaat wel over de inhoud van de werkstukken en de ervaringen die je opdoet bij het maken daarvan.
Ik bied beeldende therapie zowel individueel als in een groep aan. Daarnaast geef ik relatietherapie en gebruik daar technieken van de beeldende therapie bij. Beeldende therapie is ook uitermate geschikt voor kinderen en jongeren.
Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van beeldende therapie.